De tulp… the queen of stories.

Er is géén énkele bloem, maar dan ook écht géén enkele bloem waar meer ‘juicy’ verhaal achter verstopt zit dan dé TULP. Ik vertel het verhaal met plezier.

Er was eens …

in 1554 kreeg de Vlaamse geleerde Ogier Gisleen van Busbeke de opdracht om een bezoek te brengen aan de sultan van het Otomaanse rijk. Hij was wetenschapper met een hart voor planten. Van Busbeke leerde daar de TULP kennen. De Sultans droegen traditioneel tulpen op hun tulband. Dit als symbool voor hun status.
Het geplande bezoek van Van Busbeke werd uiteindelijk een verblijf van 8 jaar. Wanneer hij naar huis terugkeerde, nam hij tulpenzaden met zich mee. De aankomst van zijn vracht tulpenbollen in 1562 in Antwerpen betekende het begin van de Europese tulpenteelt.

Onze Van Busbeke stuurde tulpen’zaden’ door naar zijn gerenommeerde vriend: Carolus Clusius die arts maar ook een passioneel botanicus was. Hij plante de Tulp”zaden” op zijn beurt in de eerste botanische tuin (Leiden). Het bleef stil, totdat de bloemen er begonnen te bloeien….

De Leidse Hortus anno 1610 (Woudanus)

De mensen kwamen van overal om de bijzondere bloemen te bekijken.
Uiteraard werd er gepolst om ook tulpenbollen te verkrijgen, maar Carolus stond ze niet af, geen enkele ….
Toen werden de tulpenbollen gestolen uit de tuin van Leiden. De daders werden nooit gevat. Een onbekende zou de tulpenbollen uiteindelijk verkocht hebben aan boeren in de regio boven Leiden, nu nog altijd de Bollenstreek genoemd.

Enkele jaren erna werd het verzamelen ervan een échte rage.
Grote vraag, klein aanbod -het lijkt wel een energieverhaal- deden hallucinante prijzen ontstaan.
En er gebeurde zelfs een mirakel: de eenkleurige tulpen werden overtroffen door de schoonheid van nieuwe tulpen.
Tulpen met vlammende kleuren en strepen… Onvoorstelbaar !
Maar wat men toen nog niet wist, was dat deze ‘nieuwe’ schoonheid veroorzaakt werd door een schimmel… een virusinfectie die ervoor zorgde dat het niet meer duidelijk was of de volgende generatie tulpen al dan niet de felbegeerde vlammende kleuren en strepen had. Hoe kon men nog weten welk ras het was? Dit is de reden waarom het ‘tulpenboek’ ontwikkeld werd.
Maar ondertussen ging de zwarte markt er vrolijk op vooruit. Een tulpenbol werd op papier op 1 avond verschillende keren doorverkocht, en doorverkocht en… doorverkocht met ongelooflijke woekerwinst.

Een gemiddeld jaarinkomen van een vakman bedroeg toen 150 gulden,
– 1 viceroi-variatie tulpbol koste tot 2.500 gulden.
– een ‘semper Augustus’ haalde de prijs van 6.000 gulden.
Voor dat bedrag kon je net zo goed een Amsterdams grachtenpand kopen…

De meest vermaarde soort was de SEMPER AUGUSTUS met regelmatige, vuurrode strepen op witte achtergrond en blauwe basisvlek.

en het verkopen ging verder…

Hoe het eindigde?
met de pest … Velen zagen de pest dan ook als een straf van God.
Eerst bracht de pest onverwachte erfenissen met zich mee… en bloembollen waren dé manier van investeren. Maar in 1637 ontstond er zoveel chaos onder handelaren over de afgesloten verkopen (= een tulpenbol op papier).
En toen stortte alles in. Het einde van de tulpenmanie liet mensen achter met ongelofelijke schuldenbergen, honger en pure armoede.

En ondanks deze bewogen geschiedenis, staat de TULP nu symbool voor: onstuimige liefde, genegenheid, hoop en positiviteit.

Snuif de magie op

Ook zot van tulpen? Ga tussen half maart en half april op bezoek in Nederland – top locaties
Of ga de magie opsnuiven in een pluktuin in België – de mooiste pluktuinen volgens Feeling
Zag je Pluktuin 2 in het lijstje op van Feeling? Dat is Bes en Bloem, en laat dat nu “toevallig” de tekenlocaties zijn voor verschillende bloemen – tekenworkshops van mijn atelier.

Zo teken jij ze zelf…

Vergelijkbare berichten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *