MakersDAG 5

Dag 5… Gaat over WOLKEN,…. WolkenGELUK
De essentie van het hele project was, dat ik van wolken wilde eten….
In mijn hoofd zag een lange tafel staan met een wit linnen tafelkleed, omringd door het groene van de bomen. Op de tafel lagen wolkjes groot, klein, kris kras door elkaar… wit en blauw. .. om van te eten….

Vandaag, op deze 5e dag, toon ik jou mijn project: WolkenGeluk, samengevat in 15 stappen.

1 Een wolken-idee groeit in mijn hoofd
2 Ik start een nieuwe schetsboek op met wolken, wolkenvormen, wolkenkleuren, wolken-betekenissen…
3 Ik zoek – al tekenend – de Ideale wolken-vorm
4 De uitverkoren wolkenvorm boetseer ik in klei.

5 Ik maak een mal van deze geboetseerde wolk. Het is een hardnekkig misverstand dat mallen maken een eenvoudig “prul-techniekje” is. Het is een techniek die heel technisch kan zijn, maar vooral heel precies. De mal moet dan min. 3 weken uitdrogen, getest en eventueel bijgewerkt worden, voordat ze klaar is voor gebruik.
6 Gietklei klaarmaken en de zelfgemaakte mal ingieten met deze gietklei. Check die mooie rechte wolkenrand…. enkel door een gietmal te gebruiken kan je zo’n fijne wolkenrandjes verkrijgen.

7 Klei-wolkje ontvormen en mijn logo-stempel indrukken nu de klei nog zacht is. Dan gaan de wolkjes 3 weken rusten en drogen.
8 Wolkjes komen nooit perfect uit de vorm, bijwerken neemt altijd meer tijd in dan vooraf gedacht. Dat doe ik op rustige avonden – luisterend naar een podcast.
9 Wolkjes in klei 1e x bakken in keramiekoven op 1000 °C

10 Wit, wit, wit en Blauw, blauw, blauw … glazuurtesten, tot het perfecte wolkkleur is samengesteld. De kleur is pas zichtbaar na het bakken in de keramiekoven. Daarom is het zoeken naar de juiste kleur zo een lang proces: trail and ERROR. Bij mij was de error dan vooral omdat mijn keramiekoven het toen begaf. Maar de firma-service leverde mij wel een gloednieuwe oven.

11 Wanneer een glazuursamenstelling het perfecte kleur geeft, ga ik wolkjes glazuren: ik beschilder mijn wolkjes met 2 verdunde lagen + 2 volle lagen, en daarna bijwerken. Foutjes van glazuur kan je makkelijk wegwerken met een vochtig sponsje.

13 Glazuur laten drogen, volgende dag in de keramiekoven 1250°C (opwarmen en afkoelen = 50 uur)
14 Een vreugdesprongetje als ze heel uit de oven komen… want een wolkje is geboren
15 Dan is het zoeken naar een goede manier van verpakken. Een ontwerp maken, een testversie maken, een leverancier zoeken voor het juiste formaat van doosjes … zodat ik de wolkjes in de sfeer – zoals ze bedoeld zijn – kan presenteren als een delicaat en zuiver object.

Na deze 15 stappen zijn de wolkjes klaar om aan de wereld te tonen.

WOLKJES om van te ETEN
WOLKJES om waardevolle dingen te BEWAREN
WOLKJES om te KOESTEREN als object op zich.
Mijn WOLKEN GELUK staat voor unieke en handgemaakte schoonheid.

DE collectie bestaat momenteel uit:
een ZUS-wolk : meet +/- 17 cm
mini-wolkjes: setje van 2 wolkjes, die elk +/- 8 cm meten.

Vergelijkbare berichten